header
Riwayat RxWater

Dr. Noordin Darus merupakan seorang doktor perubatan, pakar motivasi dan perunding kesejahteraan yang cukup terkenal. Sebagai ketua perubatan di Majlis Sukan Negara beliau telah membantu atlet-atlet tanah air mencapai prestasi maksima di medan sukan. Selepas meninggalkan Majlis Sukan Negara, beliau menjadi perunding kesejahteraan melalui seminar-seminar bersama syarikat-syarikat terkemuka. Dr. Noordin Darus juga sering muncul di kaca TV, radio dan artikel surat khabar mahupun majalah berkaitan isu-isu kesihatan dan kesejahteraan.

Oleh itu, diagnosis doktor pada tahun 2001 yang mengesahkan beliau menghidap penyakit kanser darah merupakan satu kejutan. Beliau harus melalui perit rawatan kanser, menyebabkan kemusnahan sel-sel darah dan kehilangan rambut serta penurunan berat badan secara mendadak. Tatkala melalui detik-detik getir ini, Dr. Noordin Darus tidak pernah patah semangat dan menyerah kepada kata-kata doktor sahaja. Beliau tertanya-tanya bagaimana seorang doktor dan pakar kesejahteraan yang menjaga makan dan minum dan sentiasa bersenam masih boleh menghidap kanser.


Kajian beliau mendapati bahawa salah satu punca kanser datangnya daripada sumber air yang mengandungi bahan-bahan radikal seperti klorin. Dari situ beliau mula berminta mendalami Terapi Air yang ketika itu masih di peringkat permulaan.

Jelas pada beliau bahawa ketika sedang mengalami rawatan kanser, air yang berbeza memberi tindak balas berbeza terhadap tubuh badannya. Kalau minum air masak sahaja, beliau lebih mudah rasa sakit dan mual selepas rawatan kemoterapi. Tetapi kalau minum air seperti air zam-zam, reaksinya positif. Pemahaman ini membuatkan beliau semakin teruja meneroka teknologi penapisan air. Dengan penyelidikan sendiri dan modal daripada simpanan, beliau mula mengeluarkan prototaip sistem penapisan yang mengaplikasikan teknologi dan teknik yang bersesuaian dengan falsafah beliau. Cukup menarik apabila beliau mendapat reaksi positif terhadap air tersebut dan mula bersemangat untuk berkongsi kehebatan air ini kepada pesakit-pesakit yang lain. 6 bulan selepas memulakan rawatan kanser dan beberapa bulan selepas memulakan Terapi Air, Dr. Noordin Darus kembali aktif mencari peluang mengembangkan penemuan ini.

Dari situlah bermulanya produk RxWater. Rx merupakan satu simbol unik yang digunakan oleh doktor-doktor perubatan apabila menulis preskripsi. Dan penggunaan Rx dalam RxWater amatlah sesuai kerana dari permulaan, produk ini unik kerana ianya bukan sekadar penapis air biasa tetapi menjanjikan air yang bersih lagi menyihatkan. Dikenali sebagai Air Aura pertama di pasaran, keberkesanan produk RxWater membuatkan semakin ramai individu berkongsi kisah RxWater kepada rakan masing-masing.

Pada tahun 2003, Rx-Water® mula dipasarkan secara besar-besaran melalui WorldWellness Network Sdn. Bhd., dan sehingga ke hari ini, lebih 200,000 pengguna telah merasai nikmat dan kelebihan minuman air Rx-Water®. Kini, setelah 7 tahun berlalu, Dato' Dr. Noordin kembali memperkenalkan evolusi di dalam Rx-Water® untuk memenuhi permintaan pasaran dan kehendak semasa dengan The All New Rx-Water® - sistem air 2 dalam 1 yang Unik, Suci dan Berkesan.

Penggunaan RxWater juga kini terdapat di:
1.  Istana N.Selangor - 7 unit
2.  Istana N.Johor - 13 unit
3.  Istana N.Kedah - 8 unit
4.  Istana Perak - 2 unit
5.  Kediaman PM di Putrajaya - 2 unit
6.  Kediaman Men.Kesihatan - 2 unit
7.  Kediaman MB Kelantan - 1 unit





Sejarah RX-Water bermula pada 1hb April 2001, apabila doktor pakar di Hospital University mengesahkan Dr. Noordin kena Kanser Darah. Dalam bahasa perubatannya ‘Lymphoma’. Ada sesetengah kanser kalau kena pada badan, boleh ‘kerat’ & buang. Tapi kalau kanser darah nak buang apa? Darah..? Kalau buang darah, nak ganti darah apa? Gajah… Harimau? Doktor pakar beritahu dia, ‘Din, prepare for the worst”. Maknanya apa? Maknanya nak matilah tu. Malah doktor kata yang survivalnya dalam 4 bulan sahaja lagi.

Ada kenal tak saudara-mara, kawan-kawan atau jiran2 yang kena Kanser? Sebab rawatan Kanser itu yang paling popular satu aje, KIMO… TERAPI, betuul. Sejenis rawatan yang memasukkan sejenis bahan kimia untuk bunuh sel kanser. Tapi bila dah masuk dalam badan, benda ni tak kenal yang mana baik & yang mana Kanser. Dia pukul sama rata aje. Sebab itu sesiapa yang kena Kimoterapi, habis rambut gugur, termasuk bulu-bulu badan sekali. Demam yang berpanjangan, muntah-muntah, hilang selera makan dan pening kepala yang teruk. Tapi yang paling ditakuti ialah lidah dia, sebab deria rasa dah hilang. Masa ni masuk cili dalam mulut pun dia tak rasa apa-apa..

Orang yang jaga kesihatan & menjaga kesihatan para athlit negara yg paling ’Fit’ macam Dr. Noordin pun kena kanser, jadi kalau orang biasa macam kita ni lagi senangkan?

Nak jadikan cerita, selepas beliau kena Chemo, beliau dilawati oleh seorang rakan yg memberi air Zam-Zam. Selepas beliau minum, beliau tak merasa kekejangan sendi sebagaimana tindak balas Chemo yg telah lalu. Pada masa itulah beliau mencari & membuat ’research’ tentang Terapi Air Berpenawar dan diberi Ilham oleh Allah S.W.T bagaimana menghasilkan air hidup berpenawar yg menggunakan bahan asli dan sejenis unsur tanah Liat yg mana beliau buat prototype sendiri di belakang rumahnya.

Dr. Noordin telah mendapati kesan sampingan Chemo yg beliau lalui tidak seteruk dulu dan penyembuhan badannya begitu cepat sekali setelah beliau mengamalkan terapi dengan air tersebut. Setelah beliau sembuh, beliau rasa bertanggungjawab berkongsi dengan masyarakat tentang kisah beliau. Banyaklah media telah membuat liputan tentang kisah beliau dan hasil inovasi beliau tersebut.


Pada permulaannya, Rx-Water® dicipta untuk membantu beliau sendiri menghadapi rawatan kanser, tetapi lama kelamaan, dengan testimoni yang kian meyakinkan, orang ramai mula memperkatakan tentang ciptaan doktor perubatan kelahiran Pulau Pinang ini.




 








Tahniah untuk Dato Dr Noordin Darus!

Penganugerahan Malaysia Good Design Mark 2010
Sistem The All New RxWater






Di sampaikan oleh YB. Dato' Seri Dr.Maximum J.Ongkili
Menteri Sains, Teknologi & Inovasi , Malaysia



 

 


 

 

Hubungi Kami

Syikin / Khairi

013 369 6659

012 383 8018



Servis Penghantaran